Tekstcorrectie

Grondige controle op spelling, grammatica, tikfouten, interpunctie en nog veel meer.

Je bent tevreden over je tekst, maar je wilt zeker weten dat de tekst op het gebied van spelling en grammatica ook helemaal klopt. Een extra check op d of t, spelling en grammatica, kromme zinnen, tikfouten en leestekens. Na deze nakijkronde kun je met een gerust hart je werk opleveren of publiceren. Ik zet graag de punten op jouw i’s.

Yes! Je bent er klaar voor om je tekst op te leveren of te publiceren. Voor de zekerheid lees je je tekst nog een keer helemaal na om er zeker van te zijn dat er geen d- of t-foutjes of andere rare fouten in staan. Ja, je weet het zeker! Toch? Of nog maar een keertje nalezen?

Punten op jouw i’s

Laat mij die laatste check voor je doen. Dat bespaart je veel tijd en onzekerheid, want je kunt je eigen tekst nog 10 keer doorlezen, feit is dat je in je eigen tekst makkelijk over foutjes heen leest. En die d- of t-fout wil je écht niet over het hoofd zien. Nadat ik de punten op jouw i’s heb gezet, kun je met een gerust hart je tekst opleveren of publiceren.

“Dénken dat mijn tekst foutloos is, of zéker weten? Dat maakt het verschil.”

Willy Janssen, Creataal

Wat houdt tekstcorrectie in?

Lijkt het jou ook fijn om zéker te weten dat op het gebied van taal alles klopt in je tekst? Of je opdrachtgever of je klant tevreden is over de inhoud van je tekst kan ik niet garanderen :), maar ik kan wél garanderen dat je tekst foutloos is op het gebied van spelling en grammatica, d of t en leestekens. Én dat er geen tikfouten meer in je tekst staan.

spellingcontrole geen zorgen over d of t

Bij het nakijken van je tekst let ik in ieder geval op:

 • spelling (zijn de woorden goed geschreven)
 • grammatica (zijn de taalregels goed toegepast)
 • tikfouten
 • leestekens (punten, komma’s, dubbelepunten, aanhalingstekens etc.)
 • consistentie (bijv. consequent gebruik van hoofdletters en afkortingen, koppen)
 • woordkeuzes (past het bij de doelgroep, komt de betekenis overeen)
 • tegenstrijdigheden (spreek je jezelf tegen)
 • herhaling (komt dezelfde tekst vaker voor)
 • dubbelzinnigheid (kan wat er staat ook anders worden geïnterpreteerd)
 • leesbaarheid (loopt de zin lekker, is het begrijpelijk voor de lezer)

Daarnaast let ik ook op:

 • feiten (kloppen namen, adressen, jaartallen etc.)
 • perspectief (ik of wij, jij of u etc.)
 • structuur (koppen, alinea’s etc.)

Ben je een uitgever of heb je een boek geschreven en zoek je iemand die een boek controleert en/of de proefcorrectie doet? Kijk dan bij: Boek controleren.

Referenties

Boven de afbeelding las je al een mooie referentie van een tekstschrijver. Zij ervaart al jaren hoe fijn het is om die laatste controle van haar teksten aan mij over te laten. En ik vind ook altijd wel iets :). Op mijn home-pagina lees je nog veel meer mooie referenties van andere klanten.

Mag ik ook met jouw tekst aan de slag?
Stuur je tekst naar info@metgoedezin.nl of gebruik het contactformulier.

Werkwijze

Voorafgaand aan de samenwerking

Je kunt ervan uitgaan dat je gegevens bij mij veilig zijn en dat ik er alles aan doe om AVG-proof te zijn. Mocht je dat willen, dan onderteken ik graag samen met jou een geheimhoudingsverklaring en een subverwerkersovereenkomst. Van beide documenten heb ik een exemplaar in bezit dat we hiervoor kunnen gebruiken.

Voorkeurenlijst

De Nederlandse taal laat soms ruimte voor eigen voorkeuren in spelling en schrijfwijzen. In een door mij opgestelde voorkeurenlijst kun je aangeven wat jouw voorkeuren zijn (als je voor een onderwerp geen voorkeur hebt, hanteer ik mijn voorkeur). In deze lijst kun je bijvoorbeeld aangeven:

 • zal of zult / kan of kunt
 • je wil of je wilt
 • u hebt of u heeft
 • etc. of enz. of et cetera of enzovoort of enzovoorts
 • voorkeur opsommingen
 • 100 euro of € 100,–

Bij het nakijken van jouw teksten pas ik jouw voorkeur toe. Mochten er tijdens het nakijken nog vragen zijn over een schrijfwijze, dan overleg ik natuurlijk met je.

Aan de slag

De tekst ontvang ik graag in een Word- of een pdf-document. De tekst mag verdeeld zijn over meerdere documenten, dat is geen probleem. Als je wilt dat ik je website nakijk, dan kopieer ik de tekst eerst naar een Word-document.

Word

Staat je tekst in een Word-document? Dan zet ik ‘Wijzigingen bijhouden’ aan, zodat je precies kunt zien welke wijzigingen ik heb aangebracht. Bij oplevering ontvang je per document twee exemplaren: een waarin de wijzigingen zichtbaar zijn en een waarin de wijzigingen zijn verwerkt.

Pdf

Staat je tekst in een pdf-document? Dan gebruik ik Adobe Acrobat om opmerkingen in je tekst te plaatsen.

Tarief

Mijn uurtarief is € 55,- excl. btw.

Wil je liever een prijs per woord, dan is dat voor teksten in een Word-document ook mogelijk. Neem contact met me op voor meer informatie hierover.

De minimumprijs voor een opdracht is € 17,50 excl. btw.

Toeslag weekend +50%: Het kan gebeuren dat je in het weekend met spoed een tekst gecontroleerd wilt hebben. Als ik er tijd voor heb, dan wil ik je zeker helpen. Hiervoor reken ik een toeslag van 50%.

Voor uitgeverijen geldt een ander tarief. Wil je een boek laten controleren, kijk dan op deze pagina: Boek controleren.

Over mij

Al meer dan 10 jaar houd ik mij bezig met spellingcontrole, tekstcorrectie en eindredactie. Voorheen onder de naam ZonderFout.nl, nu als Met Goede Zin. Wil je meer lezen over mij? Dat kan hier.

Met Goede Zin.
Tekstcorrectie. Dictaten. Ondertiteling.

ZIN om zorgeloos je tekst de wereld in te sturen?
Neem dan contact op via 06 – 24550992, info@metgoedezin.nl
of gebruik het contactformulier.