Spellingcontrole Word

Spellingcontrole Word

Verwacht jij dat de spelling- en grammaticacontrole van Word jouw tekst corrigeert en je helpt om de d’tjes, t’tjes en dt’tjes in je tekst in orde te krijgen? Toegegeven, Word komt een heel eind. Maar voor sommige taalkwesties is toch echt menselijk inzicht noodzakelijk! Kijk maar…

Grammaticacontrole

Eerst een paar voorbeelden van waar het fout gaat met de d’tjes en de t’tjes:

1. Typ deze zin maar eens over in Word:
“Op Word kun je niet vertrouwen, want die verbetert soms d/t-fouten verkeerd.”

Word begrijpt hier niet dat verbetert goed geschreven is en ‘denkt’ dat het hier om een voltooid deelwoord gaat. Word stelt voor om er verbeterd (met een -d) van te maken. Fout!

2. Deze zin rekent Word goed: “Ze kijkt op en herkend hem niet.” Maar helaas: het moet herkent zijn!

3. Of deze zin: “Door te lang bakken is het vlees verbrandt.” Word ziet geen fout, zie jij het? Natuurlijk moet het verbrand zijn!

Nog een paar dan 😉 :

4. Het lijkt Word niet uit te maken of je belooft of beloofd gebruikt: zowel “Hij beloofd te veel.” als “Hij belooft te veel.” wordt goedgekeurd.

5. Meestal komt er geen -t achter het werkwoord dat vóór je (2e persoon enkelvoud) staat, zoals ‘maak je’ of ‘vind je’. Maar deze regel gaat niet altijd op (hierover binnenkort meer in dit blog)! Word past deze regel ook toe waar het niet moet: “Vind je moeder dat goed?”. In deze zin gaat het niet om ‘je’ (2e persoon enkelvoud), maar om ‘je moeder’ (3e persoon enkelvoud) en dan komt er wel een -t achter!

6. “Omdat jij word opgemaakt, zie je er straks mooi uit.” Doordat er een zin achteraan komt, ziet Word niet meer dat het wordt moet zijn.

Spellingcontrole

Dan nu de spellingcontrole! Correct Nederlandse woorden die verkeerd worden gebruikt, worden niet herkend. Zo kun je bijvoorbeeld de onderstaande zinnen typen zonder dat Word dit als fout ziet. Dat leidt soms tot rare zinnen!

1. “Het paart staat in de wij.” Ha, ha volg jij het nog? Word vindt het prima!

2. Word herkent het verschil niet tussen grote en grootte.
– “De grote van dit huis verbaast mij.” –> moet zijn grootte!
– “Wat een grootte kamer is dit.” –> moet zijn grote!

3. “Hij verast haar met vuurwerk.” Au. Dat bedoelt de schrijver vast niet, maar Word geeft niet aan dat het verrast moet zijn.

4. Hard of hart? Lastig voor Word, zo wordt “Het ging hart tegen hart.” goedgekeurd, terwijl hier 2x hard zou moeten staan.

5. Dan nog een rare zin waarin zelfstandige naamwoorden als werkwoorden worden gebruikt:
– “Het geldt in de strijdt verkeert gebruiken.” Word begrijpt er helemaal niets meer van! Jij?

De conclusie is dus: vertrouw niet op Word, maar op mij 🙂 en stuur je tekst naar info@zonderfout.nl of gebruik het contactformulier.


Hoe kan ik jou van dienst zijn?