Jaren 80 of jaren ’80

Jaren 80 of jaren ’80

Al jaren is het enige juiste antwoord : jaren 80.
Zónder apostrof, omdat het getal 19 hier niet is weggelaten. Je zegt niet ‘in de jaren 1980’ en daarom is de apostrof hier niet nodig.

Maar …
Wat schetst mijn verbazing?

Op de website van de TaalUnie zie ik ineens staan dat zij de jaren ’80 mét apostrof ook goed rekenen. Maar op de website van Onze Taal en in Van Dale staat dat alleen jaren 80 zónder apostrof juist is. Dit moet dus recentelijk zijn gewijzigd.

Na een telefoongesprek met Onze Taal (zij leveren taaladvies aan de TaalUnie, samen met de Taaltelefoon) ben ik in die zin wijzer dat ik 1) weet dat OnzeTaal niet achter dit advies staat en zij dit advies ook voorlopig niet zullen overnemen op hun website en 2) dat dit advies pas geleden is aangenomen in een vergadering o.b.v. meeste-stemmen-gelden.

jaren 80
Als je dit herkent uit je puberteit, zijn we ongeveer van dezelfde leeftijd…

De reden die gegeven wordt is dat het soms onduidelijk is welke eeuw met jaren 80 wordt bedoeld. Is het 1880, 1980 of misschien wel 2080?
In de spreektaal wordt daarom al eens ‘in de jaren 1980’ gezegd, zodat de luisteraar direct weet over welk jaartal het gaat.
(oké tot dusver kan ik het volgen, maar dan …)

Volgens de TaalUnie is het daarom nu ook mogelijk om jaren ’80 te schrijven, omdat het de 19 vervangt als je specifiek wilde aangeven dat het om de jaren 1980 ging.
Hier gaat het volgens mij mis. Als je jaren ’80 schrijft, weet je nog steeds niet om welke eeuw het gaat, dus waarom zou je dat willen? Naar mijn idee betekent jaren 80 altijd 1980 en als je duidelijk wilt aangeven om welke eeuw het gaat, dan schrijf je dus ook jaren 1880 of jaren 1980 of jaren 2080, maar nooit jaren ’80.

De uitleg waarom de TaalUnie vindt dat jaren ’80 nu wel in sommige gevallen geaccepteerd kan worden, kun je vinden op http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/439/jaren_30_jaren_30_jaren_dertig/.
Ik ben het hier niet mee eens en zal hierover nog contact hebben met de TaalUnie. Ik denk dat deze kwestie nog wordt vervolgd.

De websites van Onze Taal en de Taaltelefoon hanteren nog altijd alleen jaren 80:
Onze Taal: https://onzetaal.nl/taaladvies/jaren-70-jaren-70
Taaltelefoon: http://www.taaltelefoon.be/jaren-60-jaren-60


Als eerste op de hoogte van een nieuwe tip?

Wil je geen enkele tip missen en het als eerste weten wanneer ik een nieuwe tip online zet? Schrijf je dan in op de mailinglijst.


Hoe kan ik jou van dienst zijn?

Met goede zin.
Tekstcorrectie. Eindredactie. Transcriptie. Ondertiteling.

ZIN om goed voor de dag te komen met je tekst?
Neem dan contact op via 06 – 24550992, info@metgoedezin.nl
of gebruik het contactformulier.