Als je iets doet of zegt, alleen maar om bij iemand in de gunst te komen, omdat je verwacht dat je daar voordeel van hebt, dan probeer je bij diegene in het gevlij te komen.
Ja echt, met een lange ij.
Gevlij met een lange ij is het afgeleide zelfstandig naamwoord van het werkwoord vlijen, dat volgens Van Dale betekent: 1) ordelijk of op de vereise wijze neerleggen, 2) zacht, gemakkelijk of voorzichtig neerleggen, zó leggen dat het aangenaam rust en 3) zich voegen naar de vorm (de toon enz.) van het genoemde. De uitdrukking heeft te maken met de derde betekenis: je voegt je naar de vorm (mening/wensen) van een ander.
De verwarring ontstaat natuurlijk door het werkwoord vleien, met het afgeleide zelfstandig naamwoord gevlei, dat ‘de ijdelheid strelen’ of ‘naar de mond praten’ betekent.
Zoals je ziet liggen de betekenissen van vleien en in het gevlij komen heel dicht bij elkaar, wat ook verklaart waarom veel mensen hier een korte ei i.p.v. een lange ij schrijven. Maar dat is dus niet goed. Al is deze uitdrukking waarschijnlijk wel de enige keer dat je gevlij schrijft, in alle andere gevallen schrijf je gevlei. Kijk maar:
- Zij is niet gevoelig voor zijn gevlei.
- Heeft je gevlei bij de baas effect gehad?
Hopelijk heeft deze tip je geholpen!
Misschien kan ik je nog verder helpen?
Graag ben ik je van dienst met:
Vond je deze tip interessant?
Deel ‘m dan in je netwerk met behulp van de icons hieronder.
Groeten,
Marjoleine
Met Goede Zin.
Tekstcorrectie en redactie.
ZIN om zorgeloos je tekst de wereld in te sturen?
Neem dan contact op via 06 – 24550992, info@metgoedezin.nl
of gebruik het contactformulier.
Dictaat laten uitwerken? Doe ik ook! Zie www.jurisdicta.nl.