Blog

6 tips om fouten te voorkomen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Je kent het wel. Je hebt zo je best gedaan op je blog, webtekst, offerte, verslag of handleiding. Een paar weken later lees je de tekst nog eens en dan valt je oog op wat je eerder niet had gezien. Of iemand reageert direct op je tekst door je te wijzen op je foutje (een goede vriend doet dit in een privéberichtje, maar dat geluk heb je niet altijd). Geen ramp uiteraard. Maar wat nou als jij het niet ziet, maar je (potentiële) klant wel en deze zich afvraagt of je misschien wat slordig bent? Dat wil je niet!

Dus … onderstaand 6 tips hoe je dit kunt voorkomen.

Liever geen foutjes in je tekst?
Gelukkig voorkom je met deze tips dat je achteraf foutjes in je tekst ontdekt.

Tijdens het schrijven

Je kunt tijdens het schrijven al voorkomen dat je spel- of tikfouten maakt. Voorkomen is uiteraard veel beter dan genezen. Blind vertrouwen op de spellingcontrole van Word kan ik je zeker niet aanraden. Word ‘weet’ veel, maar niet alles. En Word kan zelfs een verkeerde verbetersuggestie geven. Zie ook mijn artikel hierover.

Tip 1 – Autocorrectie in Word

Het is nu eenmaal zo … sommige woorden typ je altijd verkeerd. Of je zoekt voor de tiende keer de juiste schrijfwijze op. Voeg deze woorden toe aan de Autocorrectie-lijst in Word. Je moet er wel zeker van zijn dat het woord / de woordgroep maar op één manier goed geschreven is. Dus niet word = wordt, of gat = gaat – dat kan allebei.

Maar wel:

 • email = e-mail
 • zzp-er = zzp’er
 • vna = van
 • terzake = ter zake
 • ten alle tijden = te allen tijde
 • danwel = dan wel
 • gebriuk = gebruik

De Autocorrectie-lijst in Word vind je via Bestand | Opties | Controle | Autocorrectie-opties. Vink Tekst vervangen tijdens typen aan en typ bij Vervang ‘email’ en bij Door ‘e-mail’.

De volgende keer dat jij ‘email’ typt, maakt Word er automatisch ‘e-mail’ van. Handig!

Tip 2 – Zoek het op

Ben je niet zeker van de spelling van een woord of een werkwoord? Zoek het dan op in woordenlijst.org. Daar vind je een up-to-date lijst van alle Nederlandse woorden, met het verkleinwoord en het meervoud erbij. Of bij een werkwoord de volledige vervoeging in de tegenwoordige, verleden en voltooide tijd. Soms wordt ook de taalregel uitgelegd.

Weet jij hoe je het verkleinwoord van ‘cake’ schrijft? | bron: www.woordenlijst.org

Na het schrijven

Alleen de tekst een paar keer doorlezen, is niet voldoende. Je hersenen weten wat er zou moeten staan, en dus lezen je hersenen wat ze dénken dat er staat.

Laat je tekst even met rust. Het liefst een nachtje. Twee uur is toch wel het minimum. Nu ga je aan de slag met onderstaande tips.

Tip 3 – Zoek en vervang

Ken jezelf! Zijn er woorden die je regelmatig verkeerd schrijft, maar die je niet aan de Autocorrectie-lijst kunt toevoegen? Maak hier dan zelf een lijstje van en controleer deze woorden nog een keer extra via de Word-functie Zoeken (sneltoets Ctrl+F) .

Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je tijdens het schrijven weleens een dt-foutje over het hoofd ziet? Zoek dan na het schrijven deze woorden op in je tekst en controleer voor de zekerheid nog eens of je ze goed hebt geschreven.

Bijvoorbeeld:

 • houd
 • word
 • bied
 • beteken
 • bepaal
 • beloof
 • vind
 • gebeur

Misschien weet je van jezelf dat je ‘u hebt’ en ‘u heeft’ door elkaar gebruikt? Zoek dan de variant die je niet wilt gebruiken en wijzig die. Of gebruik de Word-functie Zoeken en vervangen (sneltoets Ctrl+H) en vervang bijvoorbeeld in één keer alle dubbele spaties door enkele.

Tip 4 – Ander lettertype

Selecteer de hele tekst met behulp van de sneltoets Ctrl+A en kies een ander lettertype. Het liefst ook een andere kleur en/of een andere puntgrootte. Voor je hersenen is de tekst veranderd en dus lees je met meer aandacht. Wat ik ook vaak doe, is de tekst nog eens op een ander apparaat lezen dan waarop ik het oorspronkelijk heb getypt. Ik sla de tekst bijvoorbeeld op als pdf en lees de tekst dan nog eens op mijn iPad, in een ander lettertype en een andere puntgrootte.

Tip 5 – Hardop lezen

Eerder schreef ik het al: als je zelf een tekst hebt bedacht en getypt, lezen je hersenen wat ze dénken dat er staat. Dit doorbreek je door de tekst rustig, hardop aan jezelf voor te lezen. Je geeft je hersenen extra prikkels door je spraak én je gehoor te gebruiken, waardoor je hersenen beter opletten. Je hoort nu ook direct of een zin te lang is, niet lekker loopt en of je een woordje vergeten bent. Echt doen dus!

Tip 6 – Lees van eind tot begin

Je doorbreekt je natuurlijke van-boven-naar-beneden-leespatroon door te beginnen met de laatste zin van de tekst, en zo zin voor zin naar boven te lezen. Zo lees je geen logisch verhaal meer, maar dat geeft niet. Je hersenen lezen nu een ‘nieuwe’ tekst en zijn weer alert.

Omdat het lastig is om een alinea ‘achterstevoren’ te lezen, kun je beter alle zinnen in het document onder elkaar zetten. Gebruik hier de Word-functie Zoeken en vervangen voor (sneltoets Ctrl+H). Typ bij Zoeken naar een punt en een spatie ‘. ’ en bij Vervangen door een punt en een alineamarkering ‘. ^p’ (dakje + p). Klik op Alles vervangen. De zinnen staan nu allemaal keurig onder elkaar en je kunt ze makkelijk een voor een, van beneden naar boven, nog eens goed doorlezen.

Dat waren mijn tips

Een kijkje in mijn keuken, kan ik wel zeggen. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt en dat je op deze manier de laatste tikfoutjes uit je tekst haalt.

Als zevende tip kan ik je natuurlijk nog meegeven dat je de tekst naar mij kunt sturen. Dat mag altijd :). Dan weet je 100% zeker dat er geen taalfouten meer in staan.

Heb je nog vragen of heb je nog aanvullende tips? Laat het me weten!

Hopelijk heeft deze tip je geholpen!

Misschien kan ik je nog verder helpen?

Graag ben ik je van dienst met:

Vond je deze tip interessant?
Deel ‘m dan in je netwerk met behulp van de icons hieronder.

Groeten,
Marjoleine

Shares


Met Goede Zin.
Tekstcorrectie en redactie.

ZIN om zorgeloos je tekst de wereld in te sturen?
Neem dan contact op via 06 – 24550992, info@metgoedezin.nl
of gebruik het contactformulier.

Dictaat laten uitwerken? Doe ik ook! Zie www.jurisdicta.nl.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar getoond.Required fields are marked *